Jeg har hatt dårlig samvittighet for lesekondisen i januar og februar, men til gjengjeld har jeg kjørt hardt på redaktør- og skrivekondisen og derfor måttet prioritere. Men denne uka sprakk jeg og leste en utrolig engasjerende fagbok om skrivekunst for barn og unge, nemlig Skriv dristig og kreativt av Bjørn Arild Ersland mfl.
Boka bør leses av de som er generelt, men også spesielt opptatt av skriving, enten det er med eller uten barn og unge. Jeg ble engasjert, kreativ og skrivelysten, men også dypt berørt av den problematiseringen som både forfatterne, andre teoretikere og forskere rundt kreativitet problematiserer, nemlig det at elever ofte tidlig i skolen presses inn i et bestemt spor for hvordan de skal skrive, lese eller møte kreativiteten vår. Jeg har møtt mange elever, men også voksne, hvor skrivesperren eller sperren for å utfolde seg kreativt sitter igjen og ofte er vanskelig (eller umulig) å rikke.
Selv var jeg så heldig å ha lærere i hele utdanningsløpet som inviterte til både kreative, men også sjangerdrevne skriveoppgaver, og hvor det kreative og stemmen i den enkelte elev ble løftet frem. Måten de ga respons på og stilte spørsmål ved teksten, har gjort underverker for meg personlig, men også måten jeg har møtt mine elever da jeg jobbet som lærer og måten jeg nå møter andres tekster på i arbeidet som forlagsredaktør.
Oppsummert er det jeg vil fram til: stol på deg selv, teksten og kreativiteten din, og hopp ut i det. Nå er kaffekoppen tom, så da er det kanskje på tide å avsløre ukens skriveoppgave!
Redesign av «Rødhette og ulven»
«Rødhette og ulven» kan være et godt utgangspunkt for både en ny novelle, et dikt, en ny tekst eller til og med en roman, og hold ut litt til før du gir opp meg og oppgaven. Det er selve ideen her vi skal ta utgangspunkt i og ikke eventyret (en ny versjon av folkeeventyret er en annen utfordring).
Ved å ta utgangspunkt i et univers vi kjenner, og gjøre om på selve ideen, kan vi raskt se for oss både en ny setting, utviklede karakterer og skape et plot for en tekst vi kan skrive ut.
Under får du fem forslag til retninger du kan velge å ta utgangspunkt i. Hvordan du går frem er opp til deg, enten kan du idemyldre ved hjelp av et friformkart (bruk ord, tegninger og få ned alle ideer!) eller du kan rett og slett begynne å skrive og se hvor teksten fører deg og hvilken start det gir.
PS. Navnet på karakterene bytter du selvsagt ut med dine egne!
Forslag til retninger
Rødhette har et anstrengt forhold til bestemoren på grunn av en skjult hemmelighet. Det viser seg til slutt at det er Rødhette som har tatt livet av bestemor.
Bestemor truer med å avsløre jegeren, som over tid har vært utro med ulven. Det viser seg imidlertid at bestemors hemmelighet er større enn jegerens.
Ulven har over tid stalket Rødhette, men det er ikke hun som oppdager stalkingen først.
Rødhette er gravejournalist og øyner håp og muligheten om forsiden på lokalavisa, men for å få det til, må hun spore opp jegeren og få fortalt hens historie.
Bestemor har en fot i begge leire som motstandskvinne, og iscenesetter sin egen død for å redde Rødhette og familien.
Lykke til!
Hilsen Runar